Sógoromnak vannak tehenei, bocijai. Így aztán friss tejcsi is van bőven a gyerekek nagy örömére. Ha sok tej jön össze, amit persze nem tudunk elfogyasztani, akkor mindig nekiállok a túró, vaj és most már, hogy olvastam Wise Lady oldalán a házi krémsajt készítését itt, a krémsajt készítésnek is. Nagyon szeretjük a túrós ételeket, a különféle ízesítésű kencéket, krémsajtokat.
A túró készítését anyósomtól tanultam: 1,2 l tejet (most éppen ennyi volt pluszban) beleöntök egy edénybe és hagyom megaludni a konyha melegében kb. 1-2 napig. Télen a radiátor közelébe teszem, mert akkor hamarabb megalszik. Ha sikerül a tetejét (a tejszínt) még "édesen" leszednem akkor vagy felhasználom tejszínként vagy (és ez a gyakoribb) elkezdem kézi habverővel verni addig, amíg vaj nem lesz belőle. Ha már savanykás a teteje, akkor leszedem és tejfölként, vagy "továbbfejlesztve" krémsajtként tudom hasznosítani. Az alatta maradó fehér kulimászból lesz a túró, de előtte még anyósom "receptje" szerint kb. kéz melegre (nem forróra) fel kell melegíteni ettől még egy picit összetúrósodik. Ezután elő szoktam venni a gyerekek textilpelenkájából egyet, amit a túrókészítésnek szenteltem és bevizezem. Előszedem a gyümölcsmosót v. tésztaszűrőt és belehelyezem a megvizezett pelust, majd belezuttyintom a felmelegített túrót. Óvatosan a zuttyintással: nálunk az első alkalommal a konyhát is takarítanom kellett, mert még a falon is volt túró meg savó. Ha lecsepegett a túró és összeállt egy puha tömbbé a szűrőben, na és persze ki is hűlt, akkor már tehetjük is át egy másik lezárható edénybe és be a hűtőbe vele felhasználásig. Ebből a mennyiségű házi tejből nekem 42 dkg túró lett.
Most krémtúrót csináltam belőle, mert szeretjük a friss kenyeret mindenféle kencével enni.
- 42 dkg túró
- 20 dkg mascarpone (v. házi krémsajt)
- só, bors, oregánó ízlés szerint
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- nagy csokor snidling apróra vágva.
Ízesített krémsajt:
- Házi krémsajt/Mascarpone
- Piros arany
- Só
- Bors
- (ez utóbbi három ízlés szerint)
- 1 csokor snidlinget is lehet bele tenni. Ebben most éppen nincs, de a múltkor tettem bele azt is. Férjem nagyon szereti a vajkrémet, azok közül is leginkább a MIZO/CBA-s magyarosat. Szerintünk egyébként ez a legfinomabb és a legkrémesebb a kereskedelemben jelenleg kaphatóak közül. Már próbáltunk egy jó párat. Persze ízlés kérdése a dolog.
Chilis mártogatós:
- Házi krémsajt/Mascarpone
- Tejföl
- Szárított chili paprika a magjától megszabadítva, apróra vágva
- Só
- Bors
A hozzávalókat jól összekevertem. Ez a mártogatós Apának készült, aki szereti a kellemesen csípős ételeket. Erről is készült kép, bár nem túl dizájnos, de hát ez van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése