Oldalak


Rólam

Visegrád, Pest, Hungary
Feleség, 3 kisgyerek édesanyja. Nagyon szeretek sütni-főzni apa és a gyerekek örömére, olvasni, keresztrejtvényt fejteni, apával focit és Forma-1-et nézni.

Rendszeres olvasók

2010. július 14., szerda

Túró és egyéb tejtermék készítése (ahogy mi csináljuk)

Sógoromnak vannak tehenei, bocijai. Így aztán friss tejcsi is van bőven a gyerekek nagy örömére. Ha sok tej jön össze, amit persze nem tudunk elfogyasztani, akkor mindig nekiállok a túró, vaj és most már, hogy olvastam Wise Lady oldalán a házi krémsajt készítését itt, a krémsajt készítésnek is. Nagyon szeretjük a túrós ételeket, a különféle ízesítésű kencéket, krémsajtokat.
A túró készítését anyósomtól tanultam: 1,2 l tejet (most éppen ennyi volt pluszban) beleöntök egy edénybe és hagyom megaludni a konyha melegében kb. 1-2 napig. Télen a radiátor közelébe teszem, mert akkor hamarabb megalszik. Ha sikerül  a tetejét (a tejszínt) még "édesen"  leszednem akkor vagy felhasználom tejszínként vagy (és ez a gyakoribb) elkezdem kézi habverővel verni addig, amíg vaj nem lesz belőle. Ha már savanykás a teteje, akkor leszedem és tejfölként, vagy "továbbfejlesztve" krémsajtként tudom hasznosítani. Az alatta maradó fehér kulimászból lesz a túró, de előtte még anyósom "receptje" szerint kb. kéz melegre (nem forróra) fel kell melegíteni ettől  még egy picit összetúrósodik. Ezután elő szoktam venni a gyerekek textilpelenkájából egyet, amit a túrókészítésnek szenteltem és bevizezem. Előszedem a gyümölcsmosót v. tésztaszűrőt és belehelyezem a megvizezett pelust, majd belezuttyintom a felmelegített túrót. Óvatosan a zuttyintással: nálunk az első alkalommal a konyhát is takarítanom kellett, mert még a falon is volt túró meg savó. Ha lecsepegett a túró és összeállt egy puha tömbbé a szűrőben, na és persze ki is hűlt, akkor már tehetjük is át egy másik lezárható edénybe és be a hűtőbe vele felhasználásig. Ebből a mennyiségű házi tejből nekem  42 dkg túró lett.

Most krémtúrót csináltam belőle, mert szeretjük a friss kenyeret mindenféle kencével enni.

  • 42 dkg túró
  • 20 dkg mascarpone (v. házi krémsajt)
  • só, bors, oregánó ízlés szerint
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • nagy csokor snidling apróra vágva.


Ízesített krémsajt:

  • Házi krémsajt/Mascarpone
  • Piros arany
  • Só                   
  • Bors
  • (ez utóbbi három ízlés szerint)
  • 1 csokor snidlinget is lehet bele tenni. Ebben most éppen nincs, de a múltkor tettem bele azt is. Férjem nagyon szereti a vajkrémet, azok közül is leginkább a MIZO/CBA-s magyarosat. Szerintünk egyébként ez a legfinomabb és a legkrémesebb a kereskedelemben jelenleg kaphatóak közül. Már próbáltunk egy jó párat. Persze ízlés kérdése a dolog.
      
A krémeket az üres mascarpone-s dobozokba töltöttem, mert azok lezárhatóak, így a hűtőben is könnyebben elpakolom őket.

    Chilis mártogatós:

    • Házi krémsajt/Mascarpone
    • Tejföl
    • Szárított chili paprika a magjától megszabadítva, apróra vágva
    • Bors

    A hozzávalókat jól összekevertem. Ez a mártogatós Apának készült, aki szereti a kellemesen csípős ételeket. Erről is készült kép, bár nem túl dizájnos, de hát ez van.



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

     
     

    Diseñado por: Compartidísimo
    Scrapping elementos: Deliciouscraps©